Brussel St. Patricks Day Parade

17 maart is de nationale feestdag van Ierland en wordt gevierd in bijna ieder land van de wereld.

Op zondag 15 maart 2020 organiseert The Irish in Europa Association (internationaal) AISBL hun 12° jaarlijkse Brussels St. Patricks Day Parade of Nations & Regio’s in het historisch stadcentrum voor de 3° maal. Dit is nu mogelijk door een reeks beslissingen van het stadbestuur om meer historische straten in het stadcentrum toe te laten als verkeersvrij en bezoeker vriendelijk.

Met erkenning dat Brussel de hoofdstad is van België, Vlaanderen en de Europese Unie, hebben wij het doel om onze parade te houden, zoals in New York, om echt een ‘smeltkroes’-parade van veel culturen te zijn die de Ieren samenbrengt voor 1 dag per jaar. Om iedereen uit te nodigen om het groen te dragen (de symbolische kleur van Ierland) en om Iers te zijn voor 1 dag. Het is om deze reden dat onze multiculturele parade in Brussel tot doel heeft een parade te zijn van alle naties en gebieden. De parade wordt voor de 3° maal gehouden in het stadscentrum zodat het onze kleine parade toelaat gedurende de volgende Jaren te groeien tot de grootste St. Patricks Day Parade in het Europese continent.

De relatie van Ierland met wat nu België is, gaat terug tot 563 AD, hetgeen het begin is van de Ierse zendelinge en schoolse periode in Europa, wat leidde tot de grondvesten van het universeel systeem in Europa zoals we heden kennen. Het thema van the Irish in Europe voor 2020 is “herdenking van het Ierse verdrag van vrede, democratie en vrijheid in Europa”.

In 2019 herdachten wij het Irish Diaspora Regiment, Irish Guards als deel van de Armored Guards Division die Brussel bevrijdde in september 1944. Dit jaar herdenken wij de 75° verjaardag van het einde van de 2° Wereldoorlog en de bevrijding van Europa.

Ierland was tijdens WO2 neutraal, alhoewel zo’n 70.000 Ieren waren ingedeeld in verschillende geallieerde legers. Meer Ieren in militaire uniform warden werden tijdens WO2 gedood dan Belgen in militaire uniform.

Wij hebben Fermoy in Cork in Ierland genomeerd als partnerstad voor 2020 als herkenning voor de grootste opoffering van elke Ierse familie in Ierland die gedood werd tijdens de 2° Wereldoorlog. Er waren de Fermoy Sheenan broers die vochten bij de Royal Canadian Air Force. De broers waren Harry, Frank en Edward. Nog 2 broers, Michael en Thomas, vochten bij de Canadian Army en Navy, overleefden.

Wij hebben het voornemen om ook de 100 verjaardag te erkennen van het houden van de Olympische spelen in België en de Ieren die eraan deelnamen onder verschillende vlaggen.

Onze parade zal terug een historische rol van ontdekkingen zijn, die niet enkel de Ierse cultuur zal vieren, maar ook de architectonisch erfgoed van Brussel helpen promoten. Veel volkeren in België en van gans de wereld, zullen van de parade publiciteit over het verleden en heden van Brussel leren, zijn weinig gekende zijstraten en pleinen, bedekt door hun eeuwenoude monumenten. Langsheen de parade weg, zullen we de verhalen van het verleden, de lokale gebruiken en tradities van de historische straten omarmen. Zoals een evolutie van deze verhalen, zullen wij in het Ierse verhaal weven om alzo nieuwe Ierse tradities en plechtigheden te maken die de Brusselse verhalen van morgen en komende generaties zullen worden.

Dit jaar zullen wij verder gaan met het promoten van Brussel als een centrum van kleinhandel. Meer winkelgalerijen zullen, tijdens het weekend, in groen oplichten, langsheen de parade weg zullen meer winkels en restaurants een groene vitrine hebben.

Het voltooien van de wegenwerken in het deel van de Anspachlaan, laat ons toe om te overwegen om de parade uit te breiden tot de Nieuwstraat en de Noordpassage.

Wij hadden gehoopt dat de renovatiewerken aan de Beurs en de wegwerken van de Anspachlaan worden beëindigd.

Wij hebben onze plannen om in het Guinness Book of Records te komen, als de enige St. Patricks Day Parade buiten Ierland op Ierse ondergrond en/of de langste Ierse ondergrond (Kilkenny Stone eigendom van een Belgisch bedrijf), uit te stellen tot volgend jaar, wanneer alle wegenwerken zijn afgewerkt, om de stad de gelegenheid te geven om de maximale wereldwijde promotie te houden voor zijn nuts werken.

Door de onzekerheid van de Brexit onderhandelingen tot December 2019 en door geen zekerheid te hebben van wrijvingloze handel om Ierse goederen te verschepen via UK naar België, was het niet mogelijk om onze St. Patricks Day Handel dit jaar op grote schaal te plannen. Het is beter voor ons om te wachten tot 2021 om de wrijvingloze handel en de wegenwerken op te lossen tezamen met het Guinness Book record feest. Wij geloven ook met deze beide activiteiten en het afwerken van straatwerken, het rechtvaardig zou zijn om de kleinhandel verkooppunten special te openen en/of de eerste zondag opening in maart van 2021 te verschuiven naar de paradezondag.

De parade van 2018 was koudste parade in zijn 10-jarig bestaan. Het was -4° met de windkoude factor. Veel van de kleine kinderen van de dansgroep hadden niet deelgenomen en ook de muzikanten hadden problemen met het bespelen van hun instrumenten door bevroren vingers.

Voor de 2020 parade hebben wij besloten om 2 opties bij te voegen, afhangend van het weer en andere factoren die de parade kunnen beïnvloeden. De korte route is dezelfde als verleden jaar. De afwerking van de wegenwerken in de Adolphe Maxlaan laten ons toe om een langere route te houden tot aan de Nieuwstraat of de Noord passage.

Wij houden weer volgende plechtigheden:

Parade door de Koninklijke Galerij en andere Galerijen.

Brussels voorgoed geluk Ierse plechtigheid aan het Evrard t’Serclaes monument.

Aanschouwing van de parade op de Grote Markt, presentatie van een Kristal kom met Shamrock aan de Burgemeester, het spelen van de hymnes van Ierland, België en van de Europese Unie.

Welkompoort plechtigheid.

Jaarlijkse Ierse Toast voor de gezondheid van de Burgemeester.

The Irish in Europe Association (Internationaal) AISBL (IEAI) werd opgericht in België in 2011, met zijn hoofdkwartier in Brussel. Het verenigt het organisatorisch comité van de Brusselse St. Patricks Day Parade of the Nations & Regions, dat de eerste Parade in 2009 organiseerde in het Jubelpark.

De hoofdfunctie van the Irish in Europe Association is om Ierse migranten te steunen, verbindingen en ingaan met de wereldwijde Ierse Diaspora leefwijze en werking in Europa, het promoten van de Ierse cultuur, internationale handel, gemeenschap werking en micro-integratie door een netwerk van afdelingen in Europa. Het beheert ook de Irish in Europe Culturele Uitwisseling programma tussen Ierland en België. Het houdt 3 tentoonstellingen van Brussel in Ierland op tour in samenwerking met de Paul Hankar Instituut van Brussel: Brussel like a Tree, Art Nouveau en Art Deco. Deze tentoonstellingen van Brussel helpen niet alleen de promotie van Brussel als een vakantiebestemming, maar ook om de culturele groei te helpen en handelsrelaties tussen Ierland en België.