Een gerecht vol vis uit de Ierse keuken
Irish sea food chowder
Als je ‘s middags honger hebt en toch geen volle maaltijd wil eten, kan je altijd overwegen om een stevige maaltijdsoep te verorberen. De seafood chowder is dan een uitstekend alternatief.
Ingredienten
25 gr boter
1 ui in dunne plakken
2 wortels in plakken
1 volle eetlepel bloem
2 grote aardappelen in blokken
150 ml witte wijn
1,25 liter visbouillon
110 gram zalmfilet zonder vel in blokjes
110 gram gerookte kabeljauw in blokjes
110 gram wijting filet zonder vel in blokjes
110 gram grote rauwe gepelde garnalen
110 gram gekookte mosselen zonder schelp
150 milliliter room
1 volle theelepel vers gehakte peterselie
1 volle theelepel vers gehakte dille
Peper en zout
De bereiding
Snijd de groenten en maak de vis schoon.
Smelt de boter boven een matig vuur en sauteer hierin de ui, prei, wortelen en aardappelen gedurende vijf minuten of tot de groenten zacht zijn.
Voeg de bloem toe en bak dit onder voortdurend roeren gedurende twee minuten mee.
Roer er langzaam de wijn door en doe hetzelfde met de visbouillon.
Breng het geheel aan de kook en laat het 5 minuten sudderen
Doe de vis en de garnalen erbij en laat nog 10 minuten sudderen.
Doe er nu de gekookte mosselen bij en laat ze 1 tot 2 minuten warm worden.
Roer de room erbij en breng op smaak met peper en zout
Strooi de kruiden er over
Schep de soep in voorverwarmde borden en zorg ervoor dat iedereen van alle vissoorten iets in zijn bord heeft.
Het gerecht is uiterst lekker met wat bruin sodabrood en boter erbij.