Iers krantenartikel over de bevrijding van Kortrijk, eind oktober 1918... en een bijzondere link met Desselgem...

‘Courtrai entered by the British...’

Het artikel beschrijft hoe deze bevrijding in Ulster gevierd zal worden, vanwege de speciale connectie met de stad… Kortrijk was namelijk een belangrijke handelspartner van Noord-Ierland voor linnen en vlas.

Dit betekende dat de vele textielfabrieken uit Ulster hun vertegenwoordigers en koopmannen dagelijks uitstuurden naar Kortrijk en onze regio, die duidelijk hoog was aangeschreven. Natuurlijk werd de vlasindustrie volledig stilgelegd tijdens de oorlogsjaren…

Ook in Desselgem werden de Ierse koopmannen hartelijk verwelkomd. Slimme verkoper Jan Pauwels lokte deze naar zijn vlasmagazijn door zijn naastgelegen herberg ‘The City of Belfast’ te noemen!

Op de foto van Spriete (Desselgem) uit de vroege 20e eeuw herkennen we de herberg ‘Au Cocq d’ Or’, nu nachtwinkel Aria en enkele huizen verderop de grote deur van het vlasmagazijn van Jan Pauwels. Het grote huis met herberg ‘The City of Belfast’ bestaat niet meer, de (verlaagde) toegangspoort tot het magazijn staat er wel nog.

Toeval bestaat niet… de 36th (Ulster) Division bevrijdde Desselgem en Spriete moeizaam in de loop van 20 en 21 oktober 1918. Ik vraag me af of de soldaten in het heetst van de strijd hun ‘verwelkoming’ op de gevel van Jan Pauwels hebben opgemerkt…

met dank aan John McCormick en Etienne Ducatteeuw (Heemkring De Gaverstreke)