Whiskey eert slachtoffers Eerste Wereldoorlog

De vzw Vlaanderen-Ierland brengt een exclusieve Ierse whiskey op de markt om de 30.000 gesneuvelde Ierse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog te herdenken. De driehonderd flessen, met exclusief etiket, worden zaterdag voorgesteld op de Roeselaarse Batjes. Het is ook de enige dag dat de flessen te koop worden aangeboden.

”We begonnen in 2011 te onderhandelen over de aankoop van een vat, maar een eigen whiskey op de markt brengen, bleek niet zo makkelijk als we dachten”, zegt Bart sr. Depestel. “Aanvankelijk negeerden de distilleerderijen ons. Wie waren wij om, in volle whiskeycrisis, maar één vat te willen kopen? Maar we gaven niet op en uiteindelijk konden we zes proevertjes bemachtigen waaruit we konden kiezen. We kozen uiteindelijk voor een whisky gedistilleerd door de Cooley Distillery, een van de beste ter wereld. De graanwhiskey is acht jaar oud, rijpte op eikenhouten bourbonvaten, waardoor je er een subtiele vanilletoets in terugvindt.” De vzw kan nu driehonderd flessen van zeventig centiliter op de markt brengen.

Klaproos

“Op het exclusieve etiket staat centraal de klaproos, het internationaal symbool van de nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog, met de tekst ‘we remember’. Ook staat er ‘In remembrance of Irish fallen soldiers 1914-1918’ op, zowel in het Engels als in het Gaelic.”

Liefhebbers kunnen de exclusieve whiskey nu zaterdag ontdekken op de Roeselaarse Batjes. “Van 10.30 tot 18 uur staan we met een standje in de K-Trolle in de Scharestraat 20", besluit Depestel. “Daar kun je de whiskey proeven en het is meteen ook onze enige verkoopdag. Een fles kost 45 euro.”

(verschenen in Het Laatste Nieuws op 28/06/2014)

Bart sr Depestel en Fearghas de Stok (toenmalige First Secretary Irish Embassy) klinken op de lancering van de eigen Ierse whiskey