Ierse krentenbroodjes - (hot cross buns)

Paasbroodjes met traditie : In onder andere Ierland worden 'hot cross buns' traditioneel met Pasen gegeten. Elk jaar met Pasen wordt dit gebakken en bovenop elk broodje wordt een wit suikerkruis meegebakken dat symbool staat voor Goede Vrijdag. Niemand houdt je echter tegen om dit gans het jaar door te bakken!

 Ingrediënten

 

(Gewelde rozijnen: kook water en laat het heel even afkoelen. Het water moet niet te heet zijn. Doe de rozijnen in een kommetje en schenk er het warm water bij tot alle rozijnen onder staan. Laat de rozijnen alzo 5 minuutjes staan en giet ze daarna af.

Rozijnen kunnen ook geweld worden bvb rum, cognac, whiskey of amaretto)

 

 Bereiden

Rasp de oranje schil van de sinaasappel.

Doe de broodmix met de boter, de sinaasappelrasp en de kaneel in een kom en voeg de melk en 1 ei toe.

Kneed alles met koele handen in 5 minuten tot een soepel deeg, voeg de laatste minuut de rozijnen toe en kneed goed door tot de rozijnen gelijkmatig zijn verdeeld. Dek het deeg af met vershoudfolie of een vochtige doek en laat het 30 minuten rusten.

Druk het deeg plat, verdeel het in 8 stukken en vorm er mooie ronde broodjes van. Dek het deeg weer af en laat het op een warme plek opnieuw 15 minuten rijzen.

Kerf met de achterkant van een mes een groot kruis in de bovenkant van de broodjes en laat ze afgedekt nog eens 15 minuten rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.

 

Roer de bloem samen met 1 eetlepel suiker en 2 eetlepels water tot een papje. Roer het laatste ei los en bestrijk hiermee de bovenkant van de broodjes.

Laat het bloemmengsel met een klein theelepeltje in het gekerfde kruis van de broodjes lopen (hierdoor wordt het kruis mooi wit van kleur) en bak de broodjes in het midden van de oven in 35-40 minuten gaar.

Neem de broodjes uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen.

Roer de laatste eetlepel suiker om met 1 eetlepel kokend water en bestrijk hiermee de warme broodjes.