Ierland eert Roeselarenaar

Bart sr. Depestel Eerste Niet-Ierse Grand Marshal Van Irish In Europe

Bart sr. Depestel (61) en zijn vzw Vlaanderen-Ierland zijn de centrale gast op de Saint Patricksparade in Brussel op 15 maart. Nog belangrijker is dat Bart die dag, als eerste niet-Ier, benoemd wordt tot Grand Marshal van de vereniging Irish in Europe, een soort ambassadeur voor Ierland.

Op zijn 25ste huwelijksverjaardag in februari 2000 verloor Bart sr. Depestel zijn hart aan Ierland. “Toen Linda en ik op onze eerste avond in Galway in een pub zaten, werden we spontaan aangesproken door een dame. Ze vroeg ons van waar we kwamen en wat we in hemelsnaam in februari in haar thuisstad deden. Toen we haar vertelden dat we ons jubileum kwamen vieren, barstte de pub los in een gezang om ons te feliciteren. Nergens vind je zo’n sympathiek volk als de Ieren. Bovendien zijn ze veel relaxter en vind je er ook prachtige natuur. Sindsdien gingen we al twintig keer terug.”
De liefde voor Ierland was zo groot dat het koppel zich aansloot bij de vzw Vlaanderen-Ierland, opgericht op 17 maart 1999. Sindsdien is Bart er ook voorzitter. De vereniging promoot Ierland in België, onder andere via muziek- en dansoptredens en whiskeytastings. “De vzw is uniek in België en vierde vorig jaar zijn vijftiende verjaardag. Onze werking wordt enorm geapprecieerd door de toeristische dienst van Ierland en ook met de ambassade hebben we goeie contacten. Door de jaren heen bouwden we ook contacten op met onder andere de Irish Club of Belgium en de Irish in Europe Organisation.”

Parade

17 maart is traditioneel een hoogdag ten huize Depestel. Dan vieren de Ieren hun nationale feestdag Saint Patrick’s Day. “Dan hangt hier de Ierse vlag uit en draag ik de hele dag een groene hoed”, gaat Bart verder. “Een paar jaar geleden vierden we Saint Patrick’s Day in Dublin en ooit hoop ik die feestdag mee te kunnen maken in een klein Iers dorpje, in de lokale pub, want dat zijn echt bijzondere belevenissen. Maar ook dit jaar wordt bijzonder. In Brussel gaat jaarlijks de St. Patricksdayparade uit, een optocht van het Jubel- naar het Citadelpark met doedelzakken, vlaggen, leprechauns (mythische dwerg uit de Ierse folklore, nvdr) en groene pruiken. De tocht trekt jaarlijks vierduizend kijklustigen en vindt dit jaar op zondag 15 maart plaats. Als eerste Belgische vereniging mag de vzw Vlaanderen-Ierland aan deze optocht deelnemen en zijn we bovendien de centrale gast. Een enorme eer. Zo zal iemand van ons bestuur voorop lopen met de Ierse vlag.”

 (Het Laatste Nieuws, 07 maart 2015)