Ierland telt 32 county’s of graafschappen.

Een county kun je vergelijken met (bij ons) een provincie.

Een county is van oudsher een bestuurlijk gebied in veel Engelstalige landen. Het betrof een stuk land dat onder de jurisdictie stond van een count (in Groot-Brittannië een earl). De term wordt sindsdien gebruikt om een gebied aan te duiden met een eigen bestuur, dat tussen de kleinere gemeente en de grotere staat of provincie in zit.

Het woord wordt echter ook wel gebruikt om een geografisch gebied aan te duiden, hetgeen verwarring kan opleveren, vooral als de grenzen die door de overheid gebruikt worden bijvoorbeeld afwijken van die van de postbezorging.

Het bestuur van een county is meestal verantwoordelijk voor diensten zoals registratie, verkiezingen, en gerechtelijke administratie.

Het is leuk om al deze county’s op te sommen, maar wist je dat er wel in iedere county een bekende persoon leeft of geleefd heeft, die ook bij ons gekend is?

De Ieren staan bekend als een getalenteerd stel. Talloze mensen van over het hele Smaragdgroene Eiland blinken uit op het gebied van muziek, literatuur, wetenschap en zo ongeveer alles wat je maar kunt bedenken. Sterker nog, we wedden dat je heel veel beroemde Ieren uit je hoofd kunt bedenken. Bekijk onderstaande lijst met de beroemdste Ierse mensen ooit, levend of overleden, uit elke provincie in Ierland.

Laten we beginnen:

 

Antrim: Liam Neeson is een van de beroemdste Ierse acteurs en speelde in films als ‘Love Actually’ en ‘Taken’. Hij is geboren in Ballymena en speelde samen enkele andere grote namen zoals Mel Gibson en Anthony Hopkins.

Armagh: Ian Paisley was een controversieel politicus tijdens de Noord-Ierse Troubles en een van de bekendste Ieren. Hij is vooral bekend als de oprichter van de Democratic Unionist Party (DUP).

 Carlow: Saoirse Ronan is een bekroonde actrice die haar grote doorbraak beleefde in ‘Atonement’ (2007) naast Kiera Knightley.

Sindsdien speelde ze in veelgeprezen films zoals ‘Brooklyn’ (2015) en ‘Ladybird’ (2017); waardoor ze momenteel een van de beroemdste Ieren op het filmcircuit is.

Cavan: Brian O'Byrne is een Ierse acteur geboren in Mullagh. Hij won een BAFTA TV-prijs voor zijn rol in de dramaserie ‘Little Boy Blue’.

Clare: Sharon Shannon is een Keltische volksmuzikant, bekend om haar viooltechniek en haar werk met de knopaccordeon (concertina) .

Cork: Graham Norton is een Ierse komiek, acteur en televisiepersoonlijkheid. Hij staat ook bekend om zijn rol in de populaire Ierse sitcom ‘Father Ted’, maar zeker ook om de ‘Graham Norton Show’. 

Derry: Saoirse-Monica Jackson is de hoofdrolspeelster van de sitcom ‘Derry Girls’. De populaire show van Channel 4 bracht haar en haar vier co-sterren tot wereldwijde bekendheid.

 Donegal: Enya is de bestverkochte solomuzikant van Ierland, bekend om haar Keltische en New Age-stijl.

Down: Jamie Dornan is een acteur uit Holywood (niet te verwarren met Hollywood, Californië) in Noord-Ierland. Je hebt hem misschien gezien in de filmtrilogie ‘Fifty Shades’. 

Dublin: Bono Als het om beroemde Ieren gaat, heeft Bono nauwelijks een introductie nodig. Maar voor het geval je onder een rots hebt geleefd: hij is een muzikant, filantroop en lid van U2, een van Ierlands meest succesvolle rockbands ter wereld.

 Fermanagh: Oscar Wilde wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke schrijvers in de Ierse geschiedenis. Hij is bekend om zijn epigramman de roman ‘The Picture of Dorian’ en de omstandigheden van zijn gevangenschap vanwege het overtreden van de wetten tegen homoseksualiteit.

Galway: Nicola Coughlan, onze tweede ‘Derry Girl’, komt eigenlijk uit Galway. Er is een nieuwe aankomende hoofdrol in de Amerikaanse show ‘Bridgerton’ in 2020.

Kerry: Michael Fassbender is een Iers-Amerikaanse acteur en staat bekend om zijn rollen in de ‘X-Men’ serie en ontving eerder Golden Globe en Bafta nominaties.

 Kildare: Christy Moore, een volkszanger en gitarist. Hij staat bekend om zijn volksmuziekstijlen en zijn politieke en sociale commentaar.

 Kilkenny: D.J. Carey is een Ierse werper (hurling) die als linkse aanvaller speelde voor het seniorenteam van Kilkenny.

 Laois: Robert Sheehan is vooral bekend van zijn rol als Nathan Young in ‘Misfits’ en ‘Darren in Love / Hate’.

 Leitrim: John McGahern was een Ierse romanschrijver en een ontvanger van de Lannan Literary Award for Fiction. Hij is vooral bekend van zijn roman “Amongst Women”, gepubliceerd in 1990.

Limerick: Dolores O'Riordan was de leadzangeres’ van The Cranberries. De succesvolle Ierse band staat bekend om hun alt-rock oorwurmen als ‘Linger’ en ‘Zombie’.

Longford: Michael Gomez is een voormalig profbokser. Geboren in een Ierse reizigersfamilie, behaalde hij van 2004 tot 2005 de WBU super vedergewicht titel.

Louth: The Corrs is een populaire pop-folkband die bestaat uit vier broers en zussen uit Dundalk. Bekend om hits als ‘Breathless’ en ‘What Can I Do?’. Hun tweede album ‘Talk on Corners’ is het best verkochte album van 1998 in het VK.

Mayo: Mary Robinson was de eerste vrouwelijke president van Ierland. Ze vervulde deze rol van 1990 tot 1997.

Meath: Pierce Brosnan is een acteur van James Bond-faam. Je kunt hem ook zien in cultklassiekers zoals ‘Mrs. Doubtfire’ (1993).

 Monaghan: Ardal O'Hanlon. Een van de beroemdste mensen uit Ierland moet Ardal O'Hanlon zijn. Ardal O'Hanlon is een acteur die vooral bekend staat als Dougal McGuire van sitcom ‘Father Ted’, maar ook van de komische sitcom ‘My Hero’ die liep van 2000 tot 2006.

Offaly: Shane Lowry Shane Lowry is een Ierse golfer. Hij was de winnaar van het Open Championship 2019 en de Irish Open 2009.

 Roscommon: Chris O'Dowd Chris O'Dowd is een acteur en komiek. Hij staat bekend om zijn komische acts, evenals zijn rollen in films als ‘Bridesmaids’' (2009), naast Kristen Wiig.

 Sligo: W.B. Yeats was een Ierse dichter en is een van de meest bekende 20e-eeuwse schrijvers. Naast zijn invloedrijke literaire carrière diende hij ook twee termijnen als senator voor de Vrij Ierse Staat.

 Tipperary: Shane MacGowan is de leadzanger van The Pogues. De band is vooral bekend van hun hit ‘Fairytale of New York’ met Kirsty MacColl, die elk jaar met Kerstmis opduikt.

 Tyrone: Darren Clarke is een Ierse professionele golfer. Hij won het Open Kampioenschap in 2011.

 Waterford: John O'Shea John O'Shea is een voormalig profvoetballer. Hij kwam bij Manchester United toen hij 17 was.

 Westmeath: Niall Horan komt uit Mullingar en is een zanger die voorheen deel uitmaakte van popband One Direction. Geboren in Mullingar, heeft hij ook een succesvolle solocarrière weten op te bouwen.

 Wexford: Colm Tóibín is een bekende romanschrijver en dichter die onder meer de roman Brooklyn schreef. Hij werd in 2017 benoemd tot bondskanselier van de Universiteit van Liverpool.

WicklowDara O'Briain is een komiek en tv-presentator. Hij staat bekend om zijn positie in de satirische panelvoorstelling ‘Mock the Week’.

 Zoals je in dit overzicht kunt lezen, heeft elke county op het eiland iemand die zijn stempel heeft gedrukt op de geschiedenis. En hoewel de lijst beperkt werd tot één voor elke county en ik moest een keuze maken, kunt u er zeker van zijn dat er geen tekort is aan beroemde Ieren die Ierland hun thuisland kunnen noemen.

  

Hier bijgevoegd: enkele foto’s van hierboven vermelde gekende Ieren.