Lessenreeks geschiedenis van Ierland/Noord-Ierland

Interesse in de complexe geschiedenis van het Ierse eiland? Wil je weten waar de 'troubles' vandaan komen? Waarom staat die Ierse vredestoren in Mesen? En wat is de link met de inzet in 1917 van de 16° Ierse en de 36° Ulster divisies op de heuvelrug van Wijtschate-Mesen? Waar staan die Unionisten weer voor? Dan is onderstaand opleidingsaanbod echt interessant voor jou!

DOEL

Erkende gidsen krijgen - na het slagen van een vrijblijvend examen - van ons de mogelijkheid om dit verhaal te gidsen voor Ierse groepen in Heuvelland.

Ook vrije studenten zijn welkom voor dit opleidingsaanbod. Het cursusaanbod omvat 8 zaterdagvoormiddag in de periode maart  - juni van 9u tot 12u.

Philippe Mingels is lesgever van dienst.

PRAKTISCH

Data:  02/03, 16/03, 20/04, 04/05, 25/05, 08/06, 22/06 en 29/06  

Kostprijs: €10/les, 8 lessen in totaal.

 Locatie: OC De Klaverhulle, Schoolstraat 12b, 8951 Wijtschate

Inschrijven kan via adres locatie en is pas rond na betaling van €80. Hiervoor ontvangt iedere ingeschrevene een factuur van toerisme Heuvelland.

PROGRAMMA

Er worden 8 modules opgezet. De historische feiten worden in een chronologische volgorde aangereikt, waardoor de complexiteit geleidelijk wordt opgebouwd. Zo worden er referenties ingebouwd naar zaken die vandaag de actualiteit uitmaken. De thema's zijn:

1.      Kelten, het christendom, Vikingen (9-10e eeuw), Normandische invasie van Engeland (11e eeuw)

2.      De pauselijke bul, Henry II en de Cambro-Normandische invasie van Ierland; de heerlijkheid Ierland (12 -14e eeuw); de Wet van Poynings (15e eeuw) en het koninkrijk Ierland (16e eeuw)

3.      De Tudors; de Reformatie en de Contrareformatie; de Engelse 'plantations'; Elisabeth I, de O'Neill's en the Flight of the Earls (16-17e eeuw)

4.      De Stuarts en 1641; Oliver Cromwell en de Engelse restauratie; Willem III en the Glorious Revolution; the Battle of the Boyne en the Wild Geese (17e eeuw)

5.     Het Huis van Hanover en de Penal Laws; Henry Grattan en de Ierse patriotten; Wolf Tone en de opstand van de United Irishmen, de Unie vanGroot-Brittannië en Ierland (18e eeuw)

6.     Daniel O'Connell en de katholieke emancipatie; de Unionisten en de Repealers; the Corn Laws en the Great Hunger; de opstand van the fenians; Charles Parnell en de Landoorlog (19e eeuw)

7.     De Gaelic Revival, de unionisten, de Home Rulers en Sinn Fein; Ulster Volunteers/Irish of National Volunteers; WOI en de Paasopstand; 1918 en de Ierse onafhankelijkheidsoorlog (20e eeuw/deel 1)

8.     De Treaty (Ulster/Ierse Vrijstaat) en de Ierse burgeroorlog; de Ierserepubliek/N-Ierland en WOII; the Troubles en de Goede Vrijdagakkoorden (20eeeuw/deel 2)