Bloomsday

Het Dublin Writers Museum herdenkt ieder jaar op 16 juni Dublins roemrijk literair verleden: Oscar Wilde, George Bernard Shaw, Yeats en uiteraard James Joyce.

GIDS DOOR DUBLIN EN ULYSSES VAN JAMES JOYCE
Al op de eerste pagina wordt je meegesleept naar donderdag 16 juni 1904, die ene dag waarover James Joyce vertelt in Ulysses.

Aan de hand van plannetjes die te verkrijgen zijn bij de dienst voor Toerisme wordt je meegenomen door Dublin, in de voetsporen van James Joyce.

Je bezoekt de huizen, straten en wijken waar James Joyce woonde, je leert hoe de omgeving er honderd jaar geleden uitzag en hoe de verkeerssituatie zich wijzigde.

De vermaarde auteur woonde met zijn ouders op ruim twintig verschillende  adressen in Dublin en omgeving; je stelt vast of ze er nog staan, hoe je er best geraakt en je leest tegelijkertijd het verhaal van Joyces niet zo gemakkelijke jeugd..

Je volgt ook Leopold Bloom, Stephan Dedalus en de andere belangrijke figuren tijdens hun activiteiten op die ene dag die voor Joyce zoveel betekende.
Heeft er al iemand aandacht geschonken aan het feit dat één van de vier paarden waarop gewed werd op 16 juni 1904 luisterde naar de naam Zinfandel? Vandaag een wereldbekende wijn uit Californië.

En wat zou James Joyce ervan vinden dat anderen nu rijk worden met zijn nagedachtenis? Waar hij soms de goorste armoede kende, teren anderen nu op zijn literair talent.

Op de plaats waar Leopold Bloom op die bewuste dag een glas bourgogne bestelde samen met een sandwich met gorgonzolakaas, kan je nu nog steeds dezelfde kaas eten, maar dan wel aan woekerprijzen, maar… wel in een zeer bont gezelschap.
Naarmate het boek vordert schuift Dublin als dusdanig zachtjes meer naar de achtergrond en nemen de belevenissen en karakters van de hoofdfiguren Leopold Bloom en Stephan Dedalus geleidelijk de overhand en gidst de auteur je ook door hun wonderlijke wereld en dito hersenspinsels.

Geleidelijk ook maak je de overgang van het hedendaagse Dublin naar de verpauperde stad van 1904. De gids is zo aanstekelijk dat deze je nauwelijks merkbaar doet belanden in de roman.

Mocht je Ulysses nog niet gelezen hebben, James Joyce kan zich nauwelijks een betere, positieve promotie bedenken voor zijn levenswerk dan deze herdenkingen.

En voor wie dat boek wel las: deze gids verlevendigt het Dublin van Joyce, mocht dat nog nodig zijn.
Let wel op: trek niet met deze gids naar Dublin, want voor je het weet ben je verslingerd aan James Joyce en Ulysses.

Kom achteraf niet vertellen dat je niet gewaarschuwd was!

 

Deze tekst wordt verstuurd via nieuwsbrief, maar ook integraal geplaatst op onze website (www.vlaanderen-ierland.be/facebookpagina’s ), zodat ‘iedereen’ kan genieten en vernemen wat “bloomsday” is.

 

Bartsr